Publicado el Deja un comentario

Ceràmica i pintura grega

CERÀMICA

La pintura era mural i malauradament ha desaparegut casi per complet. Queden exemples aïllats com la Tomba de Tuffatore a Paestum (480 aC).

Tenim constància de la perfecció a què s’havia arribat en aquest camp a partir de la decoració de figures negres i figures vermelles en àmfores, plats i vasos de ceràmica, que ens ofereix una visió parcial de com es representaven les formes pictòriques gregues. Per altra banda, les pintures murals gregues perdudes perviuen en còpies romanes.

Estils i tècniques

Estil geomètric (IX-VIII aC) 

Predomina la decoració geomètrica però amb el temps  s’hi acaba incloent també figuració animal i humana, encara que molt esquemàtica i repetitiva. Els motius són de color negre sobre el dons natural del vas i es distribueixen en bandes.

Estil orientalitzat (VII aC) 

La influència oriental s’aprecia en el ritme repetitiu d’animals, sovint fabulosos, i la seva disposició en bandes.

Tècnica de figures negres (VI aC)

  Desenvolupat durant el període arcaic, els motius es pintaven en negre sobre el fons vermell del vas i mitjançant incisions amb punxó es marcaven els detalls de les figures negres que quedaven en blanc. Desapareixen les bandes i hi ha una clara preferència per la figura humana i els temes mitològics 

Tècnica de figures vermelles (530 aC) 

El procediment era invers a l’anterior: es pintava de negre el fons de les escenes i es deixaven les siluetes de les figures del color vermell del vas, sobre les quals es pintaven els detalls amb pinzell, el que permetía més precisió que el punxó. El repertori de temes es va ampliar notablement i fins i tot es van representar escenes quotidianes.

Tipus de ceràmiques

  • Gerres de gran capacitat per emmagatzemar líquida o aliments secs, com les àmfores o les hídries.
  • Vasos per servir begudes, com els craters, les enòcoes i els cílix.
  • Recipients per a la neteja personal, com els lècits.

PINTURA 

La pintura va tenir un gran desenvolupament a Grècia com a complement de l’escultura i també com a pintura mural i de cavallet sobre panells de fusta. No obstant això, les obres han desaparegut i només podem reconstruir parcialment les seves característiques a través de la pintura dels vasos i de còpies romanes al fresc o en mosaic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *